Strah od intimnosti/bliskosti moze se javiti usled straha da cemo biti ostavljeni ili percepcije da cemo biti “progutani” od strane drugog, tj.da cemo izgubiti sopstveni identitet ukoliko dodje do povezivanja i “stapanja” sa drugom osobom.
U prvom slucaju, plasimo se da bi partner mogao uvideti nasu neadekvatnost, ukoliko ga pustimo suvise blizu, kao sto se to desilo prilikom inicijalnog odbijanja/ostavljanja. To je mogao biti roditelj koji u ranom razvojnom periodu nije doslovno odgovarao na signale deteta i vodio racuna o detetu, na nacin koji rezonuje sa decijim potrebama.
Roditelj je bio fizicki prisutan, ali ne i emocionalno ili nije prepoznavao i prihvatao detetovu autenticnu dimenziju, njegovu posebnost i specificnost u svim razvojnim fazama.
Mozda je dete imalo iskustvo stalnog kritikovanja ili posramljivanja, te donelo zakljucak da sigurno nesto sa njim nije u redu, inace roditelj/i ne bi tako sa njim postupao/lii.
Takodje, inicijalan dogadjaj je mogao biti i raskid ili odbijanje od strane osobe u koju smo bili jako zaljubljeni tokom adolescenskog perioda, te smo tu vrstu odbijanja doziveli traumaticno.
Da bismo bili bliski sa partnerom, potrebno je da zaista vidimo, cujemo, dozivimo, razumemo i osetimo drugu osobu, kao i da njoj dozvolimo tu vrstu iskustva.
Onda kada partnera doziviljavamo kao deo sebe, omogucavamo povezanost nasih bica i odredjeno preklapanje psiholoskih granica, bez gubitka identiteta.
U trenutku deljenja intime dolazi do odredjene ustimovanosti partnera i sinhronizacije mozdanih talasa (otuda izreka da smo “na istim talasnim duzinama” ).

Ukoliko u porodici porekla nije bilo modelovanja intimnosti, ukoliko nije bilo senzitivnosti roditelja da se poveze sa detetom na dubljem emocionalom nivou (moze i odbacivanje u periodu adolescencije), ili ukoliko je roditelj grubo rusio nase granice, tako sto bi nam pruzao paznju, onda kada nismo imali potrebu za tim ili na nacin koji za nas nije bio adekvatan, deljenje intimnosti ce biti nesto od cega cemo zazirati u partnerskim odnosima.

Foto: Sa stranice Gitos art, prikaz slike Gustava Klimta – “The Kiss”

1 Comment on STRAH OD BLISKOSTI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *